توسعه دانش فنی و خرید تکنولوژی نسخه رشد صنعت پتروشیمی

هورنیوز – سید مصطفی فیض اردکانی از مدیران صنعتی کشور که مدیر عامل شرکت پلی‌پروپیلن جم را بین سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ بوده است بیان کرد: توسعه دانش فنی و خرید تکنولوژی راهکار شرکت‌های فعال در صنعت پتروشیمی و تولید پروپیلن برای حضور موفق در بازار، ارتقای جایگاه رقابتی، افزایش بهره‌وری و بهبود عملکرد است.

 

این تحلیل‌گر حوزه‌ سرمایه‌گذاری در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی افزود: با توجه به اینکه ذخایر نفت و گاز خوبی در اختیار کشور است و از این نظر موقعیت ویژه ای دارد می‌تواند به یکی از بهترین‌های پتروشیمی جهان تبدیل شود.

 

وی بیان کرد: با وجود آنکه چندین دهه از عمر تولید پروپیلن در کشور می‌گذرد، نگاهی به وضعیت حوزه تکنولوژی در این صنعت نشان می‌دهد که به‌رغم پیشرفت‌های به‌دست آمده به‌ویژه در سال‌های اخیر؛ همانند ورود در حوزه طراحی، مهندسی، تعمیر و نگهداری، تولید انواع کاتالیزورهای صنعتی و …؛ اما همچنان وابستگی کامل حوزه دانش فنی واحدهای تولیدی به کشورهای خارجی به‌خوبی مشهود است. در حال حاضر، شرکت‌های فعال در این حوزه تنها به خرید انواع و اقسام لایسنس‌ از شرکت‌های مختلف اکتفا کرده و روزبه‌روز فاصله ما با رقبای بین‌المللی زیادتر شده است.

 

سید مصطفی فیض اردکانی در ادامه گفت: ما با کشورهای صاحب‌فناوری در این زمینه دارای اختلاف سطح تکنولوژی هستیم و استفاده از تکنولوژی‌های وارداتی و نبود مکانیزم‌های لازم برای یک انتقال موفق، صنعت پتروشیمی را در سطح واردکننده تکنولوژی‌های خارجی نگاه داشته است. این در حالیست که شرکت‌ها و کشورهایی که تکنولوژی را به‌عنوان عامل مهم رقابت در نظر گرفته‌اند، برای توسعه تکنولوژی برنامه‌های منسجمی را اتخاذ کرده‌اند.

 

مصطفی فیض اردکانی در ادامه گفت: برای برون رفت از این وضعیت و حرکت در مسیر رقابتی شدن نیاز است تا از تمامی راهکارهای ممکن برای دست‌یابی به منابع مطمئن تکنولوژی استفاده کنیم. برای پیشتازی در بازار تولید و ماندن در عرصه رقابت، می بایست اقداماتی همچون سرمایه گذاری بر مراکز تحقیق و توسعه تکنولوژی داخلی، تشویق انجام تحقیقات کاربردی با نتایج اجرایی در این پتروشیمی، همکاری تحقیقاتی با شرکت‌های تحقیق توسعه خارجی و خرید شرکت‌های پتروشیمیایی پیشرفته؛ در جهت تصاحب و به‌کارگیری تکنولوژی روز دنیا حرکت کنیم.

 

سید مصطفی فیض اردکانی افزود: عدم‌توجه به تکنولوژی به‌عنوان یک عامل استراتژیک در فرآیند توسعه صنعتی و نبود متولی در این حوزه، اصلی ترین مانع توسعه تکنولوژی در صنعت پتروشیمی دانست. درست است که طول عمر تکنولوژی در صنعت پتروشیمی زیاد است و سرعت تغییرات اندک؛ اما نباید نسبت به این تغییرات تکنولوژی و ارتقای فنی بی تفاوت بود. از طرفی خرید دانش فنی در گرو خرید حجم وسیعی از تجهیزات و ماشین آلات است که همین موضوع خرید دانش فنی را از نظر اقتصاد سنجی نامناسب می‌داند.

 

سید مصطفی فیض در انتها بیان کرد: همین مشکلات و ضعف‌ها در خرید و انتقال تکنولوژی، باعث رقابتی نشدن محصولات تولیدی ما با رقبای خارجی از لحاظ قیمت، کیفیت، مصرف انرژی و … شده است. ناگفته نماند که همین وابستگی ما به سایر کشورها در حوزه تکنولوژی زمینه آسیب پذیر شدن ما در حوزه تحریم ها را فراهم میکند.

 

بنابراین باید ضمن تلاش برای سرمایه گذاری و توسعه تکنولوژی های داخلی و خلق تکنولوژی، زمینه را برای انتقال دانش فنی و قطع وابستگی به کشورهای بیگانه را فراهم کرد.

 

مصطفی فیض اردکانی به عنوان پیشنهادات کاربردی در حوزه پتروشیمی بیان کرد: با توجه به اهمیت فراوان این موضوع در صنعت پتروشیمی کشور، ایجاد یک مرکز به‌منظور سیاستگذاری‌های کلان در امور تکنولوژی، شناخت تکنولوژی موردنیاز و اولویت‌بندی آنها و توجه بیشتر به بهبود مدیریت و اثربخشی فرآیند انتقال تکنولوژی موردنیاز کشور بسیار ضروری به‌نظر می‌رسد.

https://vaghayesanat.ir/706125کپی شد!
30