احتمال افت تولید سالانه در صنعت فولاد/ ابر پروژه فولادی محقق میشود؟
هورنیوز – روندی که موجب شده نه تنها صادرات متوقف شود، بلکه گفته میشود وزارت نفت برای تامین کسری بنزین از ذخایر و انبارها برداشت کرده است. پیشبینی میشود در نیمه دوم سال مصرف بنزین قدری کاهش یابد و به حدود ۱۰۰ میلیون لیتر در روز برسد. هر چند این روند ناپایدار است و در درازمدت ممکن است این نقطه «سر به سری» تولید و توزیع بار دیگر نامتوازن شود.
کسری بودجه در کنار هزینه جدید
این در حالی است که در تبصره ۱۴ قانون بودجه سال جاری، پیشبینی شده که روزانه ۶.۵ میلیون لیتر بنزین صادر شود. بر اساس آنچه وزارت نفت عنوان کرده در ماههای ۳۱ روزه اردیبهشت، خرداد و تیر هیچ صادراتی صورت نگرفته است. به عبارت دیگر، در این ماه ۶۰۴.۵ میلیون لیتر باید بنزین صادر میشد که درآمدی حدود نیم میلیارد دلار در اختیارمان میگذاشت. اما حالا با افزایش مصرف بنزین به ۱۰۰ میلیون لیتر در روز، نه تنها این اعداد فقط روی کاغذ مانده، بلکه گزینه واردات بنزین هم بار دیگر و پس از سه سال روی میز بیاید.
البته گزینه واردات بنزین به خودی خود چیز ترسناکی نیست. اما وقتی ترسناک میشود که بدانیم قیمت فرآوردههای نفتی به دلیل به هم ریختگی در بازارهای انرژی پس از وقوع جنگ اوکراین، بالاتر هم رفته است. در حالی که متوسط جهانی نرخ خردهفروشی بنزین به بیش از یک دلار و قیمت هر لیتر آن در فوب خلیج فارس (قیمت بازاری بنزین روی نفتکش در خلیج فارس) به حدود ۷۰ سنت رسیده است. بر این اساس اگر ایران روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین وارد کند، هزینهای بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان در روز و ۷۵ هزار میلیارد تومان در سال باید برای آن بپردازد. در واقع با چنین روندی، کسری بودجه در کنار هزینه جدید قرار میگیرد.
بنزین باز هم گران میشود؟
این سوال مطرح میشود که با توجه به تحولات رخ داده، آیا دولت باز هم به اولین و سادهترین راهکار یعنی افزایش قیمت بنزین دست میزند؟ ماههاست که شایعاتی در این زمینه وجود دارد و هر بار هم تکذیب شده است. اما چه ساز و کار دیگری برای دولت باقی مانده است؟