جزئیات دستورالعمل واردات خودرو به ازای صادرات فرش دستباف
هورنیوز – فرحناز رافع رئیس مرکز ملی فرش ایران اعلام کرد: بیست و نهمین دوره نمایشگاه بین المللی فرش دستباف ایران از ۳۱ خرداد تا ۶ شهریور در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی برگزار می شود. در دو سال گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا این نمایشگاه برگزار نشد و امسال پس از دو دوره توقف طولانی و رکود برگزار میشود.
وی اعلام کرد: هر صادرکننده فرش دستباف که ۷۰ میلیون دلار صادرات داشته باشد میتواند به ازای آن واردات خودرو داشته باشد. این موضوع در آئیننامه واردات خودرو نیز قید شده است.
رافع پیش از این در تیر ماه اعلام کرده بود: ارزش صادرات فرش دستباف ایران در ۱۲ماهه سالگذشته ۶۴ میلیون دلار بوده است که از لحاظ وزنی ۱۱درصد رشد و از لحاظ ارزشی ۱۰درصد کاهش داشته است.
چندی پیش، سیدمحمد حسینی معاون امور مجلس رئیس جمهور درباره آئین نامه واردات خودرو، اعلام کرد: پیشنهاد وزارت صمت درباره واردات خودرو در جلسه دولت تصویب و نهایی شد. دولت آئیننامهای برای این موضوع تدوین کرده است؛ باید برای تحقق این امر همه جانبه نگری صورت گیرد و به طور مثال تاثیری که این موضوع بر قیمت ارز دارد، مشخص شود.
رئیس مرکز ملی فرش در پایان این مراسم در پاسخ به سوالی در خصوص بیمه بافندگان گفت: در حال حاضر حدود ۲ میلیون بافنده در کشور وجود دارند که ۲۳۰ هزار نفر از آنها بیمه هستند و در تلاشیم تا با امضای تفاهم نامههایی در این خصوص آمار بیمه شدگان را افزایش دهیم.
او ادامه داد: در ادوار مختلف فرش ایران پس از نفت دومین محصولی است که از طرف رؤسای جمهور آمریکا تحریم شده است و علیرغم محدودیتها و مشکلات در تلاشیم تا مدت زمان رفع تعهدات ارزی را به ۳۶ ماه برسانیم. در دولت سیزدهم تلاش میشود تا مشکل صادرکنندگان فرش رفع شود و به این منظور رئیس سازمان توسعه تجارت مأمور شده است تا پیگیریهای لازم برای ۳۶ ماهه شدن رفع تعهد ارزی صادرکنندگان فرش دستباف را انجام دهد.
رقبای خارجی در عرصه صادرات فرش
وی دراین باره گفت: فرش دستباف ایران یک کالای سرمایه ایست و ما هنوز در این زمینه بی رقیب هستیم. و با توجه به اینکه فرش دستباف ایرانی پس از ۱۰۰ هم که از بافتش بگذرد باز هم زیباست، تمرکز ما بر تولید فرش هنری است. صادرات فرش دستباف به لحاظ وزنی تغییر نکرده اما به لحاظ ارزشی آمار صادرات کاهش نشان میدهد و همانطور که اشاره شد بخشی از این مسأله ناشی از مشکلات رفع تعهد ارزی و کم اظهاری صادرکنندگان در گمرک است.
یکی از دلایل کاهش صادرات فرش دستباف ایران در بُعد جهانی، وجود مشتریان خاص و ظهور رقبایی مانند هند، پاکستان، افغانستان، چین، نپال و ترکیه است که در چند سال اخیر در پرتو سایر عوامل از جمله تحریمهای آمریکا علیه ایران و مهاجرت طراحان فرش ایرانی، گوی سبقت را در عرصه رقابت ربودهاند. احد عظیمزاده رئیس اتحادیه فرش تبریز در این خصوص گفت: رقبای ما بیش از ۱۰۰ سال سابقه فعالیت در این زمینه را ندارند در حالی که قدمت فرش دستباف ایران به بیش از سه هزار سال میرسد. علی بادام برجاه از صادرکنندگان فرش دستباف نیز با بیان اینکه سهم ایران از صادرات بازار جهانی ۶.۱ میلیارد دلار بوده، میگوید: تا پیش از تحریمها ایران حدود ۸۰ درصد سهم بازار فرش جهان را به خود اختصاص داده بود در حالی که با افت صادرات، این رقم اکنون به ۱۰ درصد رسیده است.
رئیس مرکز ملی فرش در خصوص میزان تولید، اشتغال زایی و صادرات فرش دستباف گفت: در سال گذشته حدود ۳۵ هزار شغل جدید در حوزه فرش ایجاد کردیم و از ابتدای امسال تا پایان تیرماه یک میلیون متر مربع فرش بافته شده است اما در خصوص صادرات نمیتوانیم آمار دقیق بدهیم چرا که ما با صادرات پنهان در این حوزه روبرو هستیم اما این نوید را میدهم که صادرات فرش در مقایسه با سالهای گذشته افزایشی بوده است.
پیش از این ابراهیمی نماینده مجلس اظهار کرده بود: صنعت فرش، صنعتی است که میتواند اشتغالزایی خوبی را در سطح کشور به وجود آورد و برای اشتغال زایی در این حوزه میتوان با کمترین هزینه، بیشترین اشتغالزایی را رقم زد. با اشتغال زایی که در صنعت فرش ایجاد میشود، بانوانی شاغل در این حوزه میتوانند در کنار خانواده علاوه بر ایجاد شغل، به خانوادههای خود نیز برسند. استان لرستان به عنوان یکی از قدیمیترین استانها در تولید فرش و گلیمهای دستباف است، افراد زیادی در این استان در صنعت فرش مشغول بودند، اما در سالهای اخیر به علت کم توجهی مسئولان جایگاه خودش را از دست داده است، اما ما تمام قد از این صنعت در بحث تجاری سازی، صادرات و اشتغال زایی حمایت میکنیم. با تاکید مقام معظم رهبریدر بحث اشتغال، در حوزه فرش میتوانیم در مناطق محروم و روستایی بستری آماده کنیم که در کنار اشتغال، محور خانواده را نیز حفظ کنیم.
وی با تکذیب شایعه اهدا فرش بافته شده از طلا به رئیس جمهور روسیه اظهار کرد: اصلاً هدیهای در کار نبوده و آن فرش که با دقت و ظرافت بافته شده در نمایشگاه فرش دستباف به نمایش گذاشته خواهد شد و همه میتوانند آن را ببیند و در همین خصوص باید بگویم اگر از منظر هنری نگاه کنیم فرش ایران طلاست.
پیش از این رییس جمهور روسیه به همراه رییس جمهور کشورمان به بازدید از یک نمایشگاه فرش ایرانی رفتند. در انتهای مراسم شایعه ای منتشر شد که فرشی از جنس طلا به رییس جمهور روسیه هدیه داده شده است. برخی کاربران در فضای مجازی مدعی شدهاند که فرشی نفیس با ۴.۵ کیلو طلا و نقره به پوتین اهدا شده است. پس از آن رافع بیان کرد: این بسیار برای صاحبان اهل فن و کسانی که در این حوزه تخصص دارند، غیرقابل باور است. سوال من درواقع این است که آیا اصلا میشود با سه و نیم کیلو طلا فرش ۶ متری بافت؟