اکثر میدان‌های نفتی کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند

هورنیوز – علیرضا ورناصری با اشاره به ابلاغ سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسط مقام معظم رهبری که در بخش اقتصادی این سیاست‌ها صنعت نفت و گاز را هم مورد توجه قرار داده‌اند، گفت: افزایش حداکثری تولید نفت خام و گاز طبیعی در میادین مشترک یکی از سرفصل‌های مورد توجه در این سیاست‌ها است، در واقع مقام معظم رهبری، خردمندانه جهت تدوینِ مساله‌محور، واقع‌بینانه و اولویت‌محورِ برنامه هفتم بر اولویتهای کشور تاکید کردند چراکه توسعه میادین مشترک نفت و گاز اهمیت ویژه‌ای دارد و درنگ در برداشت از این منابع به معنای ایجاد فرصت برای همسایگان برای بهره‌برداری بیشتر است.

 

درصورت سرمایه‌‎گذاری در میادین مشترک تولید نفت ایران به ۵،۷ میلیون بشکه نفت در روز می‌رسد

نماینده مردم مسجدسلیمان و لالی و هفتگل و اندیکا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اکنون ایران با ۲۸میدان مشترک نفت و گاز با کشورهای همسایه یکی از معدود کشورهای جهان با این تعداد ساختار مشترک است که از این ۲۸ میدان ۱۲ حوزه مشترک با عراق است بنابراین این پتانسیل وجود دارد که سقف تولید گاز و نفت کشور با در نظر داشتن تولید صیانتی افزایش پیدا کند، درصورت تحقق سرمایه‌گذاری لازم باتوجه به حجم ذخایر هیدروکربوری، می‌توان به تولید ۵،۷ میلیون بشکه نفت در روز برسیم.

 

به گفته وی مطابق برنامه ششم باید روزانه ۱ میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب در کشور تولید گاز شیرین داشته باشیم اما این میزان تولید محقق نشده است بنابراین باید به سرعت سراغ میادین جدید برویم و به موازات آن، میادینی که در دست توسعه داریم را هم تکمیل کنیم.

 

ضرورت ارتقاء حداکثری دیپلماسی انرژی با هدف افزایش تولید نفت و گاز

ورناصری با بیان اینکه جهت تحقق این افزایشِ حداکثری به ارتقاء دیپلماسی انرژی نیاز داریم، افزود: همچنین به ‌فناوریهای نوین در مشارکت با دانش‌بنیان‌های داخلی و شرکت‌های خارجی، همکاری با سرمایه‌‌گذاران داخلی و خارجی نیاز داریم به‌ ویژه شرکت‌هایی که به‌ دلیل حضور قبلی در میدان‌های نفت و گاز کشورمان با ما روابط مطلوب در حوزه انرژی دارند تا توسعه پروژه‌های صنعت نفت در بخش بالادست و پایین‌دست براساس مشارکت‌های مرسوم شکل گیرد و طرح توسعه میدان‌هایی -که در جریان توسعه هستند یا هنوز به تولید مطلوب نرسیده اند- محقق شوند.

 

این نماینده مجلس ادامه داد: این مهم با تصمیماتی مبتنی بر شتاب‌دهی به اتمام طرح‌های نیمه‌تمامِ میادین مشترک نفت و گاز و انعقاد قراردادهای جدید مربوط به توسعه و تولید از میادین مشترک همراه است.

 

عضو کمیسیون انرژی مجلس توضیح داد: همچنین جهت احیاء دیپلماسی انرژی نیز باید به تعدیل قوانین، ثبات سیاسی و امنیت در مرزها، توسعه زیرساخت‌های حقوقی-اجرایی جهت ورود سرمایه‌گذاران خارجی، فعالسازی دیپلماسی نوآوری با کشورهای منطقه و جهان به‌ منظور افزایش تبادلات فناورانه صنعت نفت، دیپلماسی با محوریت تجارت نفت گاز فرآورده و محصولات پتروشیمی، صدور خدمات فنی-مهندسی، ساماندهی و ارتقای روابط تجاری با کشورهای آسیایی، استفاده از ظرفیت‌های سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای توجه شود.

 

حدود ۶۱ درصد از میدان‌های نفتی کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند

ورناصری به دیگر محور اشاره شده در حوزه نفت و گاز در سیاست‌های ابلاغی رهبری مبنی “افزایش ضریب بازیافت در میادین مستقل” اشاره کرد و گفت: دقت داشته باشیم که حدود ۶۱ درصد از میدان‌های نفتی کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند و طبیعی است که با افت فشار مخزن و کاهش تولید مواجه باشند اما باید در این زمینه سرمایه‌گذاری شود تا روند تولید از میادین کاهشی نباشد.

 

کاهش ۴ درصدی ضریب بازیافت مخازن کشور طی برنامه ششم!

وی توضیح داد: با توجه به حکم برنامه ششم، ضریب بازیافت مخازن کشور باید از ۲۸,۵۷ درصد در سال ۱۳۹۵ به ۲۹,۵۷ درصد در انتهای برنامه ششم می‌رسید، اما این مهم نیز محقق نشد و ۴ درصد کاهش هم تا ابتدای دولت سیزدهم داشته است لذا برنامه هفتم بر افزایش ضریب بازیافت نفت در میادین مستقل که عمر بیشتری نسبت به میادین مشترک دارند، تأکید ویژه دارد.

 

این نماینده مجلس با بیان اینکه در حوزه صنعت نفت و گاز، توسعه زیست بومِ نوآوریِ وزارت نفت باید اولویت پیدا کند، اظهار کرد: این زیست بوم با ایجاد یک شبکه منجسم درون‌زا و برون‌نگر، پویا و پیشرو از تمامی ظرفیت‌های علمی و فنی کشور استفاده می‌کند. این زیست بوم بین تمامی نهادهای علمی و عملیاتی ازجمله پارک‌های علم و فناوری، شتاب‌دهنده‌ها، پژوهشکده‌ها و دیگر نهادهای فعال در حوزه نفت و انرژی ارتباط دوسویه و تعاملی برقرار می‌کند و با هم‌افزایی منجر به توسعه دستاوردهای نوآورانه و بومی‌سازی فناوری‌های اولویت‌دار صنعت نفت می‌شود.

 

ضرورت تنوع‌بخشی به ظرفیت‌های جذب سرمایه‌گذار جهت نفت گاز پتروشیمی با استفاده از توان بانک‌ها

وی تاکید کرد: اگر بناست افزایش ضریب بازیافت در میادین مستقل محقق شود باید به مواردی که اهم آن‌ها را اشاره می‌کنم و کاملا هم بدیهی هستند محوریت بدهیم، مواردی مانند تنوع‌بخشی به ظرفیت‌های جذب سرمایه‌گذار جهت نفت گاز پتروشیمی با استفاده از توان مؤسسه‌های مالی، بانک‌ها، نهادها و بنگاه‌های اقتصادی و بهره‌گیری از توان توافق جامع راهبردی با کشورهای همسو، چابک‌سازی صنعت نفت و مراتب سازمانی با اعتماد به نیروی انسانی متخصص داخلی، بازاریابی و فروش نفت، گاز، میعانات گازی و فرآورده های نفتی، توجه ویژه به فرسودگی تجهیزات صنعت نفت عمدتا در زمینه انتقال نفت و گاز و پالایشگاهی و نوسازی آن‌ها، کسب و انتقال دانش فنی تجهیزات حساس و بومی‌سازی آن‌ها در داخل با کمک ارکان علمی صنعت نفت، ضرورت تشکیل اندیشکده‌های انرژی و دیپلماسی انرژی به طوری که سبب روابط بین‌المللی و منطقه‌ای قوی در حوزه نفت و گاز شود؛( تقویت روابط بین‌المللی در صنعت نفت به منزله تقویت روابط کشور خواهد بود)، توجه ویژه به صنعت حفاری و احیای آن و تلاش جهت افزایش تولید از منابع زیرزمینی با اکتشاف مخازن جدید نفت و گاز و افزایش ضریب بازیافت آنها.

 

نماینده مردم مسجدسلیمان، لالی، هفتگل و اندیکا در مجلس “افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز” را به عنوان محور دیگری از سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری عنوان کرد و توضیح داد: نفت، عامل مهم در تعیین میزان قدرت ملی و بین‌المللی است. به‌طور کلی هرچه از خام‌فروشیِ منابع هیدروکربوری به سمت احداث پتروپالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها و توسعه صنایع تکمیلی حرکت کنیم، میزان ایجاد ارزش افزوده و اشتغالزایی و تحریم‌گریزی افزایش می‌یابد. ایران باید از ذخایر عظیم نفت و گاز خود برای توسعه اقتصادی بهره‌مند شود اما اقتصاد نفتی و اتکا به درآمدهای نفتی برای تامین مالی دولت و اقتصاد کشور از مواقف توسعه اقتصادی است.

 

ورناصری معتقد است گذر از اقتصاد نفتی به سوی اقتصاد با ارزش‌ افزوده نفت، با بومی کردن صنعت نفت از طریق اختصاص بودجه، توسعه و سرمایه‌گذاری در صنایع پایین دستی و بالا دستی نفت، سرمایه‌گذاری‌ درآمدهای نفتی به عنوان یک ثروت بین‌نسلی در توسعه تولید، تبدیلِ نفت خام و گاز به محصولات ارزش افزوده بیشتر از طریق تکمیل زنجیره، توسعه پالایشگاه‌ها و پتروپالایشگاه‌های کوچک محقق می‌شود.

 

عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه نفت و گاز پتانسیل‌هایی هستند که صرفا با فناوری و دانش، قابلیت تبدیل شدن به ثروت و ارزش افزوده را دارند، گفت: توسعه صنعت نفت فناورانه است و تحقق این امر نیازمند مشارکت دانش‌بنیان‌ها و فناوری‌های نوین در راستای بی‌نیاز ساختن کشور از واردات و فناور کردن صنایع نفت و گاز و انرژی است و با استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان، ظرفیت تولید سالانه چاه‌های کم‌بهره و کم ‌بازده با هزینه‌های کمتر ممکن خواهد بود.

 

بیش از ۷۰ درصد از صادرات ایران درسال پیش به چین، عراق، امارات، ترکیه و افغانستان بوده است

وی مطرح کرد: توجه کنیم که براساس برآوردهای سازمان توسعه تجارت بیش از ۷۰ درصد از صادرات ایران در سال پیش به چین، عراق، امارات، ترکیه و افغانستان بوده است لکن ضروری است علاوه‌ بر این ۵ کشور و روسیه، توسعه همکاری‎ها با ۱۵ کشور همسایه و منطقه هم در دستور کار آید و همواره مقاصد جدید و بازارهای نوین شناسایی شون دو بر استفاده از شیوه‌‌های مدرن در قراردادها، سیستم لجستیک و حمل ‌و نقل نوین هم تمرکز داشته باشیم.

 

به اعتقاد این عضو کمیسیون انرژی مجلس با محوریت بخشی به لزوم سرمایه‌گذاری در پیشران‌های اقتصادی کشور ازجمله تکمیل و توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز به افزایش ارزش افزوده می‌رسیم.

https://vaghayesanat.ir/708536کپی شد!
35
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *