خرج خانوار ایرانی ۵.۵ برابر شده است!

بررسی‌ها نشان می‌دهد به‌طور متوسط سطح تورم ایرانی‌ها در ۶ سال گذشته ۵.۵ برابر شده است.

وقایع صنعت  – مرکز آمار پس از ارایه شاخص قیمت مصرف‌کننده در آبان ماه و بلافاصله پس از آن، میزان تورم دهک‌های مختلف درآمدی، دیروز هم آمار و ارقام تورم به تفکیک استان‌ها را منتشر کرده است.

در این آمار عنوان شده که در آبان ماه ۱۴۰۱ شاخص قیمت مصرف‌کننده برای خانوارهای کشور به عدد ۵۵۲.۴ رسیده است. در این اعداد و ارقام، قیمت سبد هر استان در سال پایه که اکنون ۱۳۹۵ است، برابر ۱۰۰ در نظر گرفته می‌شود. بنابراین وقتی سبد مصرفی کل کشور در آبان ماه به عدد ۵۵۲.۴ می‌رسد، یعنی قیمت سبد مصرفی خانوارها از سال ۱۳۹۵ تاکنون بیش از ۴۵۲ درصد رشد کرده است.

اما باید توجه داشت که در استان‌های مختلف، شتاب رشد قیمت‌ها در این ۶ سال متفاوت بوده است. مثلا در استان مرزی کردستان (جایی که کانون اعتراضات اخیر بوده) قیمت سبد مصرفی خانوار‌ها ۵۰۴ درصد در این ۶ سال رشد کرده. یا در استان مرزی ایلام، این عدد ۵۷۶ درصد بوده است. در استان‌هایی مانند چهارمحال و بختیاری با رشد ۵۴۰ درصد روبه‌رو بوده‌ایم و در کهگیلویه و بویراحمد رشد ۵۰۵ درصدی در این ۶ سال رخ داده است.

در عین حال در یکسری استان‌ها نیز ارقام پایین‌تر بوده است. استان‌هایی مانند سمنان، قم، تهران، گیلان و حتی خوزستان و بوشهر در این ۶ سال با شتاب کمتری در افزایش قیمت سبد مصرفی خانوارها روبه‌رو شده‌اند.

مثلا در استان تهران، میزان افزایش قیمت سبد مصرفی خانوار از سال ۹۵ تاکنون ۴۴۳ درصد بوده. یا در قم، این عدد ۳۹۲ درصد شده است. البته نباید یک نگاه کلی به این موضوع داشت و تصور کرد که سطح قیمت‌ها در استان‌ها پایین‌تر از استان‌های دیگر بوده، چراکه ممکن است به دلیل قیمت بالای کالاها در این استان‌ها، سطح تقاضا و خرید ساکنان پایین آمده و از شتاب رشد قیمت جلوگیری کرده باشد.

تداوم گرانی در روستاها

آبان ماه امسال گرانی شدیدتر در میان خانوارهای روستایی تداوم یافته است. در آبان ماه امسال، عدد شاخص کل برای خانوارهای روستایی ۶۰۳.۷ بوده است. حال آنکه در مهرماه این عدد ۵۹۱ بود. به عبارتی، از سال ۹۵ تاکنون، قیمت کالاها برای خانوارهای روستایی بیش از ۵۰۰درصد رشد کرده است. اما این عدد برای خانوارهای شهری ۴۴۳ درصد رشد کرده است. نمونه چنین اتفاقی هم در سال ۹۲ و هم در قبل از انقلاب به فاصله سال‌های ۵۲ تا ۵۶ رخ داده است.

یعنی در آن سال‌ها تورم روستاها یا به بیان دیگر تورم در دهک‌های پایین درآمدی بیشتر از دهک‌های بالای درآمدی بوده است. نقش و وزن کالاهای اساسی و ضروری در زندگی روستایی بیشتر از زندگی شهری است.

شوک‌های قیمتی در سال ۹۷ عمدتا در کالاهای وارداتی بود. در واقع به بیان دیگر دلیل اصلی تورم در سال جاری جهش نرخ ارز بوده که منجر به جهش قیمتی کالاهای وارداتی نیز شده است. بخشی از کالاهای وارداتی کالاهای ضروری مصرفی هستند. هر چند که دولت تلاش کرد برای واردات آنها ارز یارانه‌ای اختصاص دهد تا قیمت‌ کالاهای ضروری بالا نرود. اما به هر حال چنین چیزی در عمل رخ نداد.

کل خانوارها

بنا به اعلام مرکز آمار، میزان تورم در ۲۰ استان بالاتر از میانگین کشوری بوده است. در آبان ماه ١۴٠١ بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان‌ سیستان و بلوچستان با ٣.٧ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان‌ خراسان جنوبی با ١.٢ درصد است.

درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای کشور ۴٨,١ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان سیستان و بلوچستان (۶٠.۴ درصد) و کمترین آن مربوط به استان زنجان (۴١.٠ درصد) است.

نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به آبان ماه ١۴٠١ برای خانوارهای کشور به عدد ۴۴,٠ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان لرستان (۴٨.٩ درصد) و کمترین آن مربوط به استان خوزستان (٣٩.٣ درصد) است.

خانوارهای شهری

در آبان ماه ١۴٠١ عدد شاخص کل برای خانوارهای شهری (١٠٠=١٣٩۵) به ۵۴٣,٢ رسید که نسبت به ماه قبل ٢.١ درصد افزایش نشان می‌‌دهد. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای شهری مربوط به استان سیستان و بلوچستان با ٣.٠ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان‌های بوشهر و خراسان جنوبی با ١.٣ درصد است.

درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای شهری کشور ۴٧,٣ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهای شهری مربوط به استان سیستان و بلوچستان (۵۵.۴ درصد) و کمترین آن مربوط به استان بوشهر (٣٩.۴ درصد) است.

نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به آبان ماه ١۴٠١ برای خانوارهای شهری به عدد ۴٣,٣ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان ایلام (۴٨.٣ درصد) و کمترین آن مربوط به استان خوزستان (٣٨.٩ درصد) است.

خانوارهای روستایی

در آبان ماه ١۴٠١ عدد شاخص کل برای خانوارهای روستایی (١٠٠=١٣٩۵) به ۶٠٣,٧ رسید که نسبت به ماه قبل ٢.١ درصد افزایش داشته است. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای روستایی مربوط به استان‌ سیستان و بلوچستان با ۵.٠ درصد و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان قزوین با ٠.۴ درصد است.

درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای روستایی ۵٢,٣ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان‌ سیستان و بلوچستان (٧١.۴ درصد) و کمترین آن مربوط به استان گیلان (۴۴.٩درصد) است.

نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به آبان ماه ١۴٠١ برای خانوارهای روستایی به عدد ۴٧,۴ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان قزوین (۵٢.٧ درصد) و کمترین آن مربوط به استان‌ خوزستان (۴١.۶ درصد) است.

https://vaghayesanat.ir/709213کپی شد!
98