سرمایه ملی دود که میشود
وقایع صنعت – سال ۲۰۲۱ حدود ۱۴۳ میلیارد مترمکعب گاز مشعل در جهان سوزانده شده که در رأس آن، کشورهای روسیه و ایران و عراق و آمریکا قرار دارند. اگر نسبت میزان گاز مشعل به کل تولید نفت را در نظر بگیریم، ایران رتبه نخست فلرینگ جهان را به خود اختصاص می دهد.
هنگامیکه نفت استخراج میشود، گازهایی نیز همراه آن هستند که در دودکشهایی بهنام فلر میسوزند؛ سوختن این گازها را فلرینگ میگویند. این گازها دارای ارزش اقتصادی بالایی است و میتوان در صنایع بالادستی و پایین دستی از آنها استفاده کرد. سهم پالایشگاههای گازی در فلرینگ بیش از پالایشگاههای نفتی است. در این سالها کشورهای بسیاری همانند نیجریه و عربستان، توانستهاند در بحث جمعآوری گازهای مشعل موفق عمل کنند. نیجریه توانسته گاز همراه نفت را با پروژههایی که داشته به خوبی جمعآوری کند.
ایران ۶ برابر عربستان گازسوزی میکند
تولید نفت ایران یک سوم عربستان است اما ۶ برابر این کشور گاز مشعل میسوزاند. حجم فلرینگ در ایران ۴ برابر آمریکا و ۲برابر روسیه است. براساس آمار، ایران در سال ۲۰۱۹ به ازای هر بشکه نفت، نزدیک به ۱۲ متر مکعب گاز مشعل تولید کرده است. در سال ۲۰۱۵، این رقم نزدیک به ۹ متر مکعب و در سال ۲۰۰۸ حدود هفت متر مکعب بوده است. میزان گاز هدر رفته در هر بشکه نفت در ۱۱ سال، بیش از ۵۷ درصد افزایش یافته است. در همین بازه زمانی، نیجریه موفق شده این نسبت را به نصف کاهش دهد. بر اساس گزارش بانک جهانی، در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱، ایران از نظر هدر رفت گاز طبیعی در بین کشورهای نفتخیز جهان رتبه اول را داشته است. طی این سالها حدود ۶.۳ میلیارد مترمکعب به فلرینگ گاز طبیعی در میادین نفت و گاز ایران افزوده شده است.
خسارت ۵ میلیارد دلاری گازسوزی
در برنامه ششم توسعه، هدفگذاری برای جمعآوری ۹۰ درصد گازهای همراه نفت و جلوگیری از سوزاندن آنها انجام شده که تاکنون کمتر از ۱۰ درصد آن محقق شده است. عدمالنفع این مسئله برای ایران سالانه ۵ میلیارد دلار است. اگر استفاده از این میزان گاز را بهعنوان خوراک پتروشیمیها در نظر بگیریم، این عدمالنفع چندین برابر خواهد شد. نکته قابل توجه اینجاست که ایران برای جمعآوری گازهای همراه نفت به ۵ میلیارد دلار اعتبار نیاز دارد.