با افزایش نرخ سوخت و خوراک گاز برخی از واحدهای پتروشیمی در مرز تعطیلی!
وقایع صنعت – احمد مهدوی ابهری درباره افزایش قیمت گاز واحدهای پتروشیمی و تاثیر آن بر فعالیت این واحدها اظهار کرد: آن دسته از واحدهای پتروشیمی که خوراک آنها گاز است صادرکننده هستند و درست است که بخشی از محصول آنها شامل متانول و اوره در داخل کشور مصرف میشود، اما عمده محصولات آنها صادر میشود.
قیمت گاز در جهان رو به کاهش است
وی افزود: قیمت گاز در جهان رو به کاهش است و محصولات پتروشیمی نیز به دنبال این کاهش با روند نزولی قیمتها مواجه خواهد شد.
مهدوی ابهری عنوان کرد: قیمت گاز در آمریکا ۸ سنت، گاز برخی کشورها کمتر از ۸ سنت و متوسط نرخ گاز در جهان ۱۱ سنت است. حتی نرخ گاز اروپا که در گیر در جنگ اوکراین است ۴۰ سنت است.
وارد شدن شوک به پتروشیمیها و تمامی صنایع کشور
وی افزود: افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ گاز واحدهای پتروشیمی زمینهساز تعطیلی برخی از واحدهای پتروشیمیهای کشور خواهد شد. این اقدام به معنای واردشدن شوک به پتروشیمیها و تمامی صنایع کشور است.
ضربه به بازار سرمایه و از دست رفتن بخشی از بازار صادراتی
مهدوی ابهری خاطرنشان کرد: بازار سرمایه کشور از افزایش قیمت گاز متاثر میشود و از دسترفتن صادرات و بخشی از بازار صادراتی از دیگر نتایج این تصمیم است.
وی عنوان کرد: اکنون پتروشیمیهایی که درگیر استهلاک هستندد بیش از ۱۰۰ دلار ضرر خواهند دید و واحدهایی مانند زاگرس که از مرحله استهلاک خارج شدهاند بیش از ۶۷ دلار زیان متحمل شوند.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی عنوان کرد: سوال این است که آیا واحدهای پتروشیمی باید با زیان تولید کنند. پاسخ این است که خیر و طبیعی است که شاهد طبیعی برخی از واحدهای پتروشیمی در کشور باشیم. قیمت گاز در بازارهای جهانی ارزان شده و به دنبال آن قیمت متانول نیز با کاهش روبه رو شده است. ایران نیز تافته جدابافته از جهان نیست و باید برای تعیین قیمت گاز باید به قیمتها در بازار جهانی توجه کرد.
تصمیمگیران به الفبای علم اقتصاد توجهی ندارند
وی با بیان اینکه تصمیمگیران به الفبای علم اقتصاد توجهی ندارند، تصریح کرد: قیمت خوراک واحدها ۷ هزار تومان اعلام شده که با ارش افزوده به ۸ هزار و ۵۰ تومان میرسد. قیمت سوخت گاز نیز ۴ هزار تومان اعلام شده که با ارزش افزوده به ۵ هزار تومان خواهد رسید.
مهدویابهری با اشاره به تاثیرات نامناسب تصمیمهایی از این دست بر سرمایه گذاری عنوان کرد: سرمایهگذاران از کجا بدانند که در سال آینده چه تصمیمی برای قیمتها گرفته خواهد شد. تولیدکنندگان از دولت خواستهاند که به دنبال فرمول و قانون بروند و برای محاسبه هاب اروپا را ۱۰ درصد و آمریکا را ۴۰ درصد در نظر بگیرند.
به جای قیمت، فرمولی برای محاسبه نرخ سوخت و خوراک وجود داشته باشد
وی ادامه داد: بهتر است به جای قیمت، فرمولی برای محاسبه نرخ سوخت و خوراک وجود داشته باشد، اما مشخص نیست که چرا چنین تصمیمهایی گرفته میشود.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی عنوان کرد: دلیل افزایش قیمت گاز کسری بودجه دولت در تبصره ۱۴ است که راههای دیگری نیز برای جبران این کسری وجود داشت به طور مثال نرخ خوراک را ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان را به ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش دهند، اما در عوض اجازه دهند قیمت محصولات به صورت آزادانه در بورس تعیین شود.
تولیدکنندگان صنعت پتروشیمی به این تصمیم به شدت معترض هستند
وی افزود: تولیدکنندگان صنعت پتروشیمی به این تصمیم به شدت معترض هستند، چون به فضای کسب و کار و بازار سرمایه لطمه وارد خواهد کرد.
مهدوی ابهری تاکید کرد: مقرر شده است که مبنای محاسبه نرخ خوراک و گاز واحدهای پتروشیمی از ابتدای سال نرخهای جدید باشد و این در حالی است که مشورتی با بخش خصوصی انجام نشده و دولت تنها شعار مشورت با این بخش را مطرح میکند.
دولت درصدد است تا با هر قیمتی کسری بودجه خود را جبران کند
وی افزود: دولت درصدد است تا با هر قیمتی کسری بودجه خود را جبران کند و در این میان توجهی به این بحث ندارد که برخی از واحدهای پتروشیمی به تعطیلی کشیده میشوند یا با زیان و ضربه مواجه میشوند.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی عنوان کرد: با وجود اینکه در تحریم به سر میبریم تولیدکنندگان حاضرند نرخهای خوراک و گاز را مطابق با نرخهای بینالمللی دریافت کنند.
افزایش نرخ گاز تصمیمی در خلاف شعار سال
وی تاکید کرد: تصمیم دولت در افزایش نرخ خوراک و گاز واحدهای پتروشیمی تصمیمی اشتباه و برخلاف شعار سال رشد تولید است. این تصمیم تورم زا بوده و نه تنها زمینهساز رشد تولید نخواهد بود که تولید را متوقف میکند و امنیت اقتصادی را زیر سوال خواهد برد.