رسیدن به ۱۰۰ درصد انرژی تجدیدپذیر؛ نه یک رویا، بلکه یک واقعیت
وقایع صنعت – در حال حاضر هفت کشور در سراسر جهان به طور کامل از انرژیهای تجدیدپذیر مانند برق آبی، بادی، خورشیدی و زمین گرمایی استفاده میکنند. این کشورها نشان میدهند رسیدن به صد درصد انرژی تجدیدپذیر نهتنها امکانپذیر، بلکه اکنون در حال انجام است.
اکنون هفت کشور صد درصد برق خود را از انرژیهای تجدیدپذیر تولید میکنند که دو کشور در اروپا هستند. سال ۲۰۲۳ بهترین سال ثبتشده برای نصب ظرفیت جدید انرژی بادی بود.
بر اساس آخرین گزارش شورای جهانی انرژی بادی(GWEC)، جهان در سال ۲۰۲۳، ۱۱۶ گیگاوات ظرفیت جدید برق بادی نصب کرده است. این یک افزایش ۵۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲ است و آن را به بهترین سال ثبتشده برای پروژههای جدید بادی تبدیل کرده است.
چین در نصب توربینهای بادی در دریا و خشکی پیشتاز بود و به دنبال آن آمریکا، برزیل و آلمان در رتبههای بعدی قرار گرفتند. به لطف رشد قوی در هلند، اروپا نیز در سال ۲۰۲۳ با ۳.۸ گیگاوات ظرفیت جدید بادی فراساحلی رکوردی را تجربه کرد.
در حالی که رشد انرژی بادی در چند کشور بزرگ بسیار متمرکز است، برخی مناطق و کشورهای دیگر شاهد رشد بیسابقهای بودند. آفریقا و خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ نزدیک به یک گیگاوات ظرفیت برق بادی نصب کردند که تقریباً سه برابر سال قبل است.
جهان در مسیر درست در مبارزه با تغییرات اقلیمی حرکت میکند. با این حال، کارشناسان هشدار میدهند که رشد سالانه باید حداقل ۳۲۰ گیگاوات تا سال ۲۰۳۰ باشد تا به تعهد COP28 برای سه برابر کردن انرژیهای تجدیدپذیر تا پایان دهه برسد.
بن بک ول، مدیر عامل شورای جهانی انرژی بادی(GWEC)، گفت: «بسیار خوب است که شاهد افزایش رشد صنعت بادی هستیم و ما به رسیدن به یک رکورد سالانه جدید افتخار میکنیم. هرچند برای باز کردن گره رشد باید کارهای بیشتری انجام شود.»
کدام کشورها به طور کامل از انرژیهای تجدیدپذیر برق تولید میکنند؟
طبق آمار آژانس بینالمللی انرژی(IEA) و آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر(IRENA) اکنون هفت کشور تمام انرژی خود را از منابع تجدیدپذیر تولید میکنند. بیش از ۹۹.۷ درصد برق در آلبانی، بوتان، اتیوپی، ایسلند، نپال، پاراگوئه و جمهوری دموکراتیک کنگو از انرژی زمین گرمایی، آبی، خورشیدی یا بادی تامین میشود. بر اساس دادههایی که پروفسور مارک جاکوبسون گردآوری کرده، نروژ با ۹۸.۳۸ درصد تامین انرژی خود از باد، آب یا خورشید به هدف صد درصدی نزدیک شد.
۴۰ کشور دیگر حداقل نیمی از برق خود را از انرژیهای تجدیدپذیر در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ دریافت کردند که ۱۱ کشور در اروپا بودند. دیگر کشورها، مانند آلمان یا پرتغال، قادر به کار با انرژی بادی، آبی و خورشیدی صد درصد برای مدتزمان کوتاهی هستند.
انرژی خورشیدی میتواند از دیگر انرژیهای تجدیدپذیر پیشی بگیرد
اگرچه بسیاری از این کشورها در حال حاضر از مقدار زیادی انرژی آبی یا بادی استفاده میکنند، کارشناسان پیشبینی میکنند انرژی خورشیدی میتواند در آینده نزدیک به عنوان یک منبع اصلی تبدیل شود. فناوری بهبود یافته و هزینهها بهسرعت در حال کاهش است. انرژی خورشیدی بر افزایش ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۳ مسلط بود و ۷۳ درصد از کل رشد را به خود اختصاص داد و پس از آن انرژی بادی با ۲۴ درصد افزایش یافت که اکنون ۳۷ درصد از کل ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر جهان را تشکیل میدهد.
مطالعهای در سال ۲۰۲۳ از دانشگاه اکستر و دانشگاه کالج لندن پیشبینی میکند انرژی خورشیدی تا سال ۲۰۵۰ به یک نقطه اوج بازگشتناپذیر خواهد رسید و به منبع اصلی انرژی جهان تبدیل خواهد شد.
جهان بهسرعت به سمت استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر حرکت میکند. پیشرفتهای فناوری و کاهش هزینهها این امر را امکانپذیر میکند. با ادامه رشد انرژیهای تجدیدپذیر، میتوانیم به طور موثرتری با تغییرات اقلیمی مقابله کنیم و آیندهای پایدارتر برای سیاره خود بسازیم.