مدیریت غلط چالش اصلی پتروشیمی
وقایع صنعت – رضا پدیدار کارشناس انرژی و پتروشیمی در خصوص وضعیت فعلی تولیدات صنایع پتروشیمی کشور اظهار داشت: در برنامه توسعه کشور، اسناد بالادستی و مصوبات شورای عالی انرژی تصریح شده که باید تا پایان برنامه ششم توسعه میزان تولید ما در این حوزه حداقل به ۸۰ میلیون و ظرفیت ۱۰۰ میلیون تن برسد، اما عملا ما در این چند سال درجا زدیم و در بهترین حالت به ظرفیت ۶۷ میلیون تنی رسیدیم.
رئیس کمیسیون توسعه اتاق بازرگانی ایران افزود: این عدد برای کشوری با ظرفیت ما که به لحاظ مواد اولیه، تکنولوژی و نیروی انسانی متخصص کمبودی ندارد واقعا جای تاسف است امروز مهمترین ماموریت مدیران پتروشیمی و صنایع پایین دستی توسعه پالایشگاههای هیدروکربوی است که متاسفانه در سالهای اخیر فراموش شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۷۶ درصد پتروشیمیهای ما دولتی و خصولتی هستند یعنی یا دولت به صورت مستقیم در مدیریت انها دخالت میکند یا پتروشیمیها تحت نظر وزارتخانهها یا نهادها هستند من در صحن اتاق بازرگانی نیز پیشنهاد دادم که اگر میخواهیم صنعت پتروشیمی کشور از حالت سکون فعلی خارج شود و پیشرفت کند در قدم اول باید ساختار فعلی را تغییر دهیم و پتروشیمیها را به بخش خصوصی واقعی واگذار کنیم.
این مقام مسئول افزود: در ساختار فعلی تفکر مدیریت دولتی حاکم است که به شدت محافظه کار است و به دنبال توسعه و ابتکارات خلاقانه نیست از طرفی برای این مدیران، مجموعههای دولتی در اولویت هستند و اول منافع آنها را تامین میکنند و در اخر اگر چیزی ماند به بخش خصوصی میدهند
وی با اشاره به وضعیت سه سال اخیر پتروشیمیها و مشکلات به وجود آمده در این مدت گفت: در کشوری که منابع فراوان گاز دارد در زمستان شاهد قطع شدن گاز هستیم، وضعیت اتیلن غرب بحرانی است خطوط انتقال مشکل دارد از سوی دیگر روابط بین پتروشیمیها تبدیل به نوعی سوداگری شده است.
این مقام مسئول داد: ما از بحران در صنعتی صحبت میکنیم که اگر درست مدیریت شود در همان ابتدا ۳۰۰ درصد سود خالص دارد ما پتروشیمی داشتیم که ۶۰۰ درصد بازدهی داشته است، اما مدیریت و طرز تفکر دولتی سبب شده که امروز به هیچ کدام از اهدافی که در این حوزه داشتیم نرسیدیم.
وی ادامه داد: برای تحرک بخشی به این صنعت باید سرمایه گذاری و توسعه صنایع هیدرو کربنی کشور را توسعه بدهیم وابستگی صنایع دنیا به این مواد تا سال ۲۰۵۰ قطعی است و با توجه به ذخایر گازی کشور و بازدهی بالای آن باید به این سمت حرکت کنیم باید این سکون و بی تفاوتی که در سه سال اخیر در این صنعت دیدیم را از بین برد.
وی تصریح کرد: اگر میخواهیم اقتصاد ملی کشور نجات پیدا کند باید ترکیب سبد مدیریت اقتصاد کشور تغییر کند اکنون ۸۴ درصد اقتصاد در دست دولت است و روال طبیعی به سمتی است که هر روز این سهم بیشتر میشود. اگر بخش خصوصی واقعی را مشارکت ندهیم در آینده وضعیت خوبی نخواهیم داشت.