کاشت ۷ میلیون بوته و کوزه گل در فضای سبز شهر در سال ۱۴۰۳/ احیا و یا جایگزینی پارک چوبی اهواز در دستور کار شهرداری قرار دارد / تا سال ۱۴۰۴ بیش از ۶۰ درصد فضای سبز اهواز تحت پوشش آب خام قرار می گیرد

بعد ازتماس با مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اهواز جهت انجام مصاحبه ، راهی این سازمان در بلوار ساحلی می شوم ….

وقایع صنعت – صبح ۵ شنبه ۲۳ اسفندماه و با زبان روزه و بعد ازتماس با مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اهواز جهت انجام مصاحبه ، راهی این سازمان در بلوار ساحلی می شوم، خورشید آسمان آبی را در نوردیده بود و هوای مطبوع بهاری مشام را نوازش می داد، بوته های گل بنفش و ارغوانی و سفید و زرد و قرمز در بخش های مختلف به خصوص در میدان ها کاشته شده بودند و چشمها را به سمت خود خیره می کردند و فواره های آبپاش مشغول پاشیدن قطره های آب روی گلبرگ ها بودند و زنبورها در حال نوشیدن شهد گل ها برای تولید عسل مرغوب بهاره بودند. به سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اهواز که می رسم و به ساختمان مدیریت، داربست ها را علم کرده بودند و مشغول بهسازی ساختمان بودند و بوی رنگ و تینر و بتونه تمام فضای ساختمان را پوشانده بود، چند نفری هم آمده بودند تا دم عیدی محصولات خود را به آقا علی اصغر اسداللهی معرفی کنند، نیمکت های چوبی، فلاور باکس یا همان جایگاه گل و هر آنچه که می توانست در پارک ها و مکان های مختلف نصب شود و مردم از وجودشان لذت ببرند. نوبت به مصاحبه رسید وارد اتاقی شدیم که روی میزش پر بود از نقشه هایی که برای بهسازی پارک ها و فضای سبز توسط مهندسین طراحی شده بودند و باید به اجرا در می آمدند، مهندس اسداللهی با کیفی پر از برگه های آچار وارد اتاق می شود و بدون معطلی از او می خواهم صحبت های ابتدایی خود را آغاز کند.

علی اصغر اسداللهی صحبت های خود را اینگونه آغاز می کند: سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اهواز سازمان کاملا تخصصی و با ماموریت مشخصی در خصوص فضای سبز و توسعه آن است، از این رو با برنامه ریزی های صورت گرفته در ۲ بخش کوتاه مدت و بلند مدت مشغول فعالیت شدیم. اولین مهمی که در بدو کار مد نظرمان قرار گرفت، ایجاد واحدهای تخصصی بود که بسیار در سازمان پارکها کمرنگ و یا بی اثر بودند، سریعا واحد تحقیقات، پژوهش، آموزش و تولید خود را راه اندازی و چارت آن را تشکیل و کارشناسان آن که همگی از نیروهای بومی و دلسوز و متخصص خوزستان هستند را در آن مشغول کار کردیم، یکی از مهمترین کارهای صورت گرفته توسط واحدهای تشکیل شده، ارتباط با مراکز تخصصی و علمی مثل دانشگاه، منابع طبیعی، محیط زیست و … بود، سپس بخش آموزش شهروندان و پرسنل و کارکنان و مدیران را مد نظر قرار دادیم تا بتوانیم هم شاهد نگهداری فضای سبز موجود در خانه ها باشیم و هم اینکه از مشارکت شهروندان در نگهداری فضای سبز عمومی بهره بگیریم، از این رو با برگزاری دوره های آموزشی در پارک شهروند ویژه انجمن ها، دانش آموزان، شهروندان و … به صورت تئوری و عملی و آشنایی با گیاهان و نحوه مراقبت از آنها گام موثری در فرهنگ سازی نگهداری و صیانت از فضای سبز برداشتیم. همچنین موفق شدیم ۳ شنبه ها و یکشنبه های هر هفته در مدارس و یا برای فعالین محیط زیست برنامه های مختلف را تدارک ببینیم در راستای درختکاری و توجه به فضای سبز که قطعا می تواند برای آینده بسیار مهم باشد.

اسداللهی گفت: در زمینه پژوهش اساتید و دانشجویان دکترا که دارای طرح بودند را خواستیم و طرحهایی که می توانست به فضای سبز اهواز با توجه به شرایط اقلیمی که داریم کمک نماید را احصاء کنیم و بعد از ۱٫۵ سال تحقیق و بررسی توانستیم ۳ گونه گیاه را برای کاشت وسیع در اهواز که مقاوم به شرایط آب و هوایی هستند به نتیجه برسانیم و اکنون مینامغربی، بومادران، رزماری و لاواندولا را در دستور کار کشت داریم. در همین رابطه و در تولید با توان کارشناسان ، موفق با احداث نهالستان شدیم و قرار است بخش خصوصی با استفاده از امکانات ما وارد کار تولید شود تا سازگارترین گیاهان را با اقلیم اهواز به ما تحویل بدهد، لازم به ذکر است که درخت خرما که یکی از نمادهای اهواز و خوزستان است در ورودی منطقه مهدیس در ۱۸ هکتاری در حال کاشت و تکثیر است و به زودی بخش قابل توجه ای از شهر را پوشش خواهند داد.

همچنین با استفاده از کارشناسان تخصصی خاک شناسی، گیاه پزشکی، ماشین آلات و باغبانی که موظف هستند روزانه وضعیت فضای سبز اهواز را مورد بررسی قرار دهند وارد کار شدیم و طبق دستورالعملی که آنها به ما ارائه می کنند مشغول افزایش و بهبود کیفیت سرانه فضای سبز اهواز هستیم.

مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری اهواز در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اقدامات صورت گرفته در زمینه پروژه آب خام شهر اهواز گفت: شبکه آب خام شهر اهواز تا سال ۱۴۰۰ تنها ۲۸ درصد فضای سبز اهواز را پوشش می داد، اما طرحی وجود داشت که می توانست در اسرع وقت و با انجام یک سری اقدامات به پوشش بیش از ۶۰ درصدی شبکه آب خام در فضای سبز برسیم، از این رو طرح را فعال کردیم و در ۳ بخش این پروژه به مناقصه رفت، بخش اول بحث ایستگاه های پمپاژ و شبکه های انتقال بود، موضوع بعد شبکه های توزیع و در نهایت شبکه های مصرف بود که این پروژه را با اعتباراتی که از شهرداری مرکز و از اعتبارات ملی و آلایندگی ها دریافت کردیم فعال نمودیم، اکنون پیشرفت فیزیکی این پروژه در منطقه ۷ به صد در صد رسیده است و در منطقه ۵ پیمانکار در حال انجام کار است ، همچنین تا اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ عرصه تحت پوشش شبکه آب خام به ۶۰ درصد می رسد .

اسداللهی گفت: در موضوع درختکاری سعی کردیم بنا به نیاز وارد عمل شویم، مثلا در میادین نیاز به کاشت گل و بوته است و در برخی جاها نیاز به سایه سار داریم و همچنین نگاه ویژه ای به کاشت درختان مثمر داریم، از این رو با احداث بوستان های محلی میوه مثل کنار، نخل، زیتون، نارنج ، برهان گلی ، سپستان، انجیر معابر، انجیر بنگال، ارغوان و گیاهان پوششی و … در تلاشیم تا هم به درختکاری بپردازیم و هم بوته و گل کاری را انجام دهیم. در کنار این قرار است بخش خصوصی با برداشت سرشاخ و برگها و تبدیل آن به کود و خرید تضمینی از سوی ما، هزینه های شهرداری را در این زمینه کاهش دهد. در زمینه نخل کاری که می تواند باعث دادن اصالت و هویت به فضای سبز اهواز شود ۳ پیمانکار مشغول کار هستند و امسال ۱۵۰۰ اصل نخل را کاشتند، همچنین در اهواز نیاز به احساس تعلق به فضای سبز بود و آمدیم با استفاده از هویت تاریخی اهواز و با تهیه گل جا منقش به فنجان قهوه، حوز ساختمان ماپار، یا استفاده از بنای آپادانا و معین التجار و سبدهای چیدن خرما و نصب آنها در اهواز به مناسبت نوروز حال و هوای جدیدی به فضای سبز بخشدیم که اکنون در پل سفید این گلدان ها جانمایی شده اند.

اقدام دیگر ما برگزاری ۳ جشن بود، جشنی که در مهرماه برای کاشت نخل انجام دادیم، سپس جشنی در بهمن ماه برای گل های کاغذی مد نظر قرار گرفت و درخچه های گلدار و در نهایت جشن اسفند برای درختان مثمر و سایه دار بود که خدا را شکر مورد استقبال هم شهریان قرارگرفته است.

اسداللهی گفت: یکی دیگر از برنامه های ما در زمینه توسعه فضای سبز که به تصویب شورای و شهرداری رسیده است بحث اهواز ۱۴۰۷ است که می توانیم در زمینه فضای سبز به ایده آل ها نزدیک و حرف برای گفتن داشته باشیم و همچنین شهروندان هم می توانند از طریق تلفن ۱۳۷ ایده ها و خواسته های خود را با ما در مناطق مختلف در میان بگذارند.

وی در بخش دیگری از صحبت های خود به کمربند سبز اهواز و اقدامات صورت گرفته در آن توسط شهرداری اشاره کرد و گفت: کمربند سبز اهواز ۸۴ کیلومتر طول دارد که ۷۲ کیلومتر آن قابلیت کاشت دارد به عرض ۱۰۰۰ متر ۵۰۰ متر از هر طرف جاده و عمق کشت آن ۱۸ کیلومتر است ، شهرداری اهواز موظف است جاده حمیدیه تا اندیمشک را ساماندهی کند که ۸٫۵ کیلومتر آن قبل از سال ۹۸ کاشته شده که ۳۰۰ هکتار آن در سیل سال ۱۳۹۸ از بین رفته بود و طی سالهای ۱۴۰۰ تاکنون بازکاشت و احیاء شد. مابقی تعهد شهرداری توسط پیمانکار در حال انجام است و تاکنون ۲۰۰ هکتار آن با پایان کار پیمانکار تعهد شهرداری کامل می گردد. اما طبیعتا شهرداری همین جا متوقف نخواهد ماند و با پیگیری های لازم از نفت، فولاد، نیشکر و راه و شهرسازی خواهد خواست تا به تعهدات خود در این زمینه عمل کنند ، زیرا معتقدیم این مهم می تواند اهواز را دارای حصار مناسبی در مقابل آلودگی ها و گرد و خاک ها کند و بر اقلیم برای ایجاد محیط فراغت و سرمایه گذاری فراهم سازد.

اسداللهی گفت: سازمان پارکها و فضای سبز اهواز دارای ۳ بودجه می باشد، لازم به ذکر بودجه داخلی این سازمان در سال ۱۴۰۰ معادل ۲۲ میلیارد تومان که امسال به ۹۸ میلیارد تومان رسیده است که صرف کارهای زیرساختی، مطالعات، طراحی، ایجاد نهالستان و … می شود، همچنین بودجه دیگری که در اختیار شهرداری است و طرف کمبرند سبز، احداث خطوط انتقال، طراحی پارکهای بزرگ مثل پارک ۱۰۳ هکتاری و باززنده سازی ساحل کارون و همچنین پارک ۱۴۰ هزار متری در مهدیس و … است، و بودجه دیگری که در مناطق وجود دارد و صرف تعویض خاک، بازکاشتها و تعمیرات و … می شود که مجموع اعتبارات ما را در سال جاری به ۴۲۰ میلیارد تومان رساند.

مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز اهواز گفت: خوشبختانه نگاه شهردار به توسعه فضای سبز نگاهی توسعه گرا است، از این رو هر سازمان، دستگاه و یا اداره و شرکتی که به شهرداری بدهکار است می تواند با فعالیت در زمینه توسعه فضای سبز مطالبات و بدهی خود را تسویه کند.

اسداللهی در پاسخ به این سوال پل سفید که فضای سبز اهواز در سال جاری به واسطه گرما و سرمای شدید چه میزان خسارت را متحمل شد و راهکارها برای کاهش خسارتها چیست گفت: سرمای ناهنجار امسال اهواز یکی دو گونه کاشته شده در برخی از محله های اهواز را دچار آسیب کرد، اما انشالله در سال آینده پیش بینی لازم در این زمینه دیده خواهد شد.

وی گفت: وضعیت پارکهای اهواز نسبت به سال گذشته قطعا وضعیت مناسب تر و بهتری است، زیر ۱۳۰ هزار متر مربع بازکاشت چمن انجام داده ایم، بیش از ۱۲ هکتار گل کاری انجام داده ایم و برای اولین بار ۷ میلیون بوته و کوزه گلی در اهواز کاشته ایم که اقدامی بی سابقه بوده است، در بلوار اکباتان و امام رضا و بلوار ساحلی نخل های بزرگ کاشتیم تا ضریب پایداری بیشتری داشته باشند ، در مناطق مختلف و در پارک ها از ۳ تا ۱۲ ست بازی نصب کرده ایم و اکنون به طور میانگین بیش از ۴۵ ست بازی نصب شده است. در شهربازی ۱۱ هزار و ۲۰۰ متر کف پوش گذاری جدید انجام شده است، ۱۲ چشمه سرویس بهداشتی در این پارک ایجاد شده است، درهای ورودی و باکس های زباله را نوسازی کردیم، همچنین نیمکت ها و سکوهای نشیمن را اصلاح و احداث کردیم که ۱۵ میلیارد تومان هزینه در برداشته است.

اسداللهی در پایان و در پاسخ به اینکه برنامه شهرداری و سازمان پارکها برای ساماندهی پارک چوبی اهواز چیست گفت: بازسازی پارک چوبی در محدوده شهرداری منطقه ۲ بدلیل وارداتی بودن آن قابل بازسازی نبوده و ترمیم آن به صرفه و صلاح نیست ، لیکن به دلیل استقبال شهروندان با استفاده از ست های داخلی این مجموعه احیاء می گردد.

https://vaghayesanat.ir/714353کپی شد!
2