بورس و «خوراکِ» منفی
وقایع صنعت – نرخ خوراک پتروشیمی ها طی روزهای اخیر بورس را به خاک و خون کشیده و اخبار مثبت و منفی درباره این موضوع باعث نوسانات مثبت و اکثراً منفی در بازار شده است.
سوای اینکه قیمت تعیین شده برای خوراک پتروشیمیها چه صدمات در پی خواهد داشت، مسئلهای جای تامل دارد، شیوه کار اطلاع رسانی دولت است.
تعیین نرخ خوراک شاید به خودی خود، اتفاق چندان بدی نباشد، اما بحثی که وجود دارد شیوه اطلاع رسانی این موضوع است. طبیعتاً شیوهای که دولت برای نرخ خوراک گاز در پیش گرفت به هیچ وجه قابل دفاع نیست. رانت اطلاعاتی که باعث اتفاقات اخیر و ناامیدی مجدد در بازار سرمایه شد از یک سو و سردرگمی فعالان اقتصادی و البته شرکتها از سوی دیگر، نتایجی بود که به خاطر شیوه نادرست اطلاع رسانی رقم خورد.
اگر نرخ خوراک موضوعی بوده که پیش از این مصوب شده بود، چرا در همان ابتدای سال اعلام نشد و چرا مصوبه جلسه هیئت دولت در ۱۷ اردیبهشت سه هفته پس از این مصوبه منتشر شد؟ آیا امکان اطلاع رسانی به موقع نمیتوانست از سوی دولت صورت بگیرد؟
نکته جالب توجه دیگر اینجاست که حتی نمایندگان و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس نیز چندین بار نسبت به تبعات افزایش نرخ خوراک هشدار دادهاند، اما امروز دولت رسماً اعلام کرد که نرخ خوراک تغییری نخواهد کرد.
افزایش هزینههای تولید و کاهش اشتغال؛ از دیگر تبعاتی است که افزایش نرخ خوراک میتواند داشته باشد.
علاوه بر آن، صنعت پتروشیمی یکی از ارزآورترین صنایع کشور به حساب میآید و نرخ خوراک هفت هزار تومانی میتواند منجر به فشار به دلار و افزایش نرخ ارز شود؛ چراکه افزایش نرخ خوراک میتواند به کاهش تولید صنایع مختلف و به خصوص صنایع صادراتی منجر شود و کاهش درآمد صادراتی کشور و در نتیجه عرضه دلار را در پی داشته باشد.