وزن صادراتی ۱۰۰ شرکت

شرکت‌های پتروشیمی، پالایشگاه نفت و روغن، معدن و کارخانه‌های فلزی، عمده مشارکت‌کنندگان در فعالیت‌های صادراتی ایران در ۶ ماه ابتدایی سال جاری بوده‌اند.

وقایع صنعت – بالا و پایین‌‌‌‌‌‌های تجارت ایران در سال‌های اخیر بر پایداری اقتصاد ایران تاثیر  منفی گذاشته‌است و هرچه جلوتر می‌‌‌‌‌‌رویم ناترازی‌‌‌‌‌‌های انرژی و استهلاک انباشته، آینده تولید و تجارت را با نااطمینانی‌‌‌‌‌‌های بیشتری مواجه می‌کند. مشخصا، صنایع پتروپالایشی، معادن و فلزات، موتور محرک ارزآوری به کشور هستند و برای ادامه این روند باید ناملایمات پیش‌‌‌‌‌‌روی این صنایع برطرف شود. در جدیدترین گزارش گمرک ایران از عملکرد ۶ ماهه تجارت و ۱۰۰ شرکت اول صادرکننده و واردکننده کشور به نکات جالبی برمی‌خوریم که به شرح زیر است.

گزارش گمرک جمهوری ‌اسلامی ایران نشان می‌دهد در ۶ماه نخست سال‌۱۴۰۳، ۱۸‌میلیون و ۲۶۸‌هزار‌تن کالا به ارزش، ۳۲‌میلیارد و ۵۷۳‌میلیون دلار به کشور واردشده که در مدت مشابه سال‌قبل مبلغ واردات کشور ‌برابر با ۳۰‌میلیارد و ۵۷۰‌میلیون دلار به وزن ۱۷‌میلیون و ۷۶۳‌تن بوده‌است. در سال‌۱۴۰۳، ۵۱.۷۷‌درصد از واردات ایران به لحاظ وزنی و ۳۱.۲۶‌درصد از نظر ارزش دلاری توسط ۱۰۰ واردکننده اول کشور انجام‌شده که در مقایسه با سال‌۱۴۰۲، ۶.۵۲‌درصد در وزن و ۳.۰۸ در ارزش کاهش نشان می‌دهد. در این مدت ارزش هر‌تن کالای وارداتی ۳.۶‌درصد نسبت به مدت مشابه سال‌قبل افزایش نشان می‌دهد و از رقم ‌هزار و ۷۲۱ دلار به ازای هر‌تن به ‌هزار و ۷۸۳ دلار در هر‌تن رسیده، همچنین عمده فعالیت ۱۰۰ واردکننده اول کشور در حوزه غذایی، نهاده دامی و واردات قطعات خودرو بوده‌است.

در حوزه صادرات نیز طی ۶ ماهه اول سال‌۱۴۰۳، حدود ۷۰‌میلیون‌تن کالا به ارزش ۲۵‌میلیارد و ۷۵۷‌میلیون دلار از مبادی رسمی و گمرکات کشور خارج‌شده که ۵۳.۵۶‌درصد از وزن و ۶۲.۳۳‌درصد از ارزش ۱۰۰شرکت اول صادرکننده را به عهده داشته‌‌‌‌‌‌اند. در مقایسه با مدت مشابه سال‌قبل، ۶۷‌میلیون و ۹۹۳‌هزار‌تن کالا از کشور به مقاصد مختلف به ارزش ۲۴‌میلیارد و ۱۹۰‌میلیون دلار صادر شده‌است؛ همچنین وزن کالای صادراتی در ۶ ماهه اول سال‌۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه قبل، ۳.۴۵‌درصد و ارزش دلاری آن ۶.۴۸‌درصد افزایش داشته است.

۱۰۰ صادرکننده اول کشور

از دهه‌۷۰ و با شروع به ساخت پروژه‌های پتروپالایشی، عمده محصول صادراتی ایران را مشتقات نفتی تشکیل داد. در دهه‌۷۰ و تا اوایل دهه‌۸۰، کشورهای اروپایی مقصد عمده کالای ایرانی بود، ولی با شروع تحریم‌ها، آرام‌آرام، شرکای تجاری کشور تغییر کردند و در شرق‌آسیا و کشورهای همسایه تبدیل به بازیگران بزرگ تجارت خارجی ایران شدند. آمار‌های گمرک ایران در ۳دهه‌گذشته، نشان از تغییر رویکرد تجاری ایران به سمت شرق دارد و در حال‌حاضر کشورهای چین به‌عنوان بزرگ‌ترین خریدار نفت و عراق به‌عنوان مقصد اول کالای نهایی ایران شناخته می‌شوند. در جدیدترین گزارش گمرک، ۱۰۰شرکت اول صادرکننده از ابتدای سال ‌تا پایان شهریور، ۳۷‌میلیون و ۶۷۶‌هزار‌ تن کالا به ارزش ۱۶‌میلیارد و ۵۵‌میلیون دلار، صادر کرده‌اند که ۵۳.۵۶‌درصد از وزن و ۶۲.۳۳‌درصد از ارزش صادراتی‌کل  را به خود اختصاص داده‌اند. جالب‌توجه اینکه در ۶ماهه ابتدایی سال‌گذشته، وزن تراکنش کالای خروجی توسط ۱۰۰شرکت اول، ۳۲‌میلیون‌تن به ارزش ۱۳‌میلیارد و ۴۵۰‌میلیون دلار بوده که در سال‌جاری ۱۷.۵۱‌درصد در وزن و ۱۹.۳۷‌درصد از نظر ارزش رشد نشان می‌دهد، اما جمع فعالیت سایر صادرکنندگان در ۶ماهه ابتدایی ۱۴۰۳، ۹‌میلیارد و ۷۰۲‌میلیون دلار بوده که در مقایسه با ارزش ۱۰‌میلیارد و ۷۳۹‌میلیون دلار سال‌گذشته، ۹.۶۶‌درصد کاهش داشته‌است. با این وصف می‌توان نتیجه گرفت، صادرات کشور در سال‌۱۴۰۳ با تمرکز بیشتری دنبال شده به شکلی که ارزش فعالیت ۱۰۰صادرکننده اول ۱۹.۳۷‌درصد رشد داشته ولی این مقدار برای سایر فعالان این حوزه ۹.۶۶‌درصد افت داشته‌‌است. هر‌تن کالای صادراتی ایران در این مدت، ۳۶۶ دلار در بازارهای جهانی قیمت خورد. درحالی‌که سال‌گذشته هر‌تن کالای ایرانی با مبلغ ۳۵۶ دلار به‌فروش می‌رسید؛ سال‌جدید این متغیر با ۲.۹۲‌درصد رشد همراه بوده‌است.

پتروشیمی در صدر صادرات

شرکت‌های پتروشیمی، پالایشگاه نفت و روغن، معدن و کارخانه‌های فلزی، عمده مشارکت‌‌‌‌‌‌کنندگان در فعالیت صادراتی ایران در ۶ماهه ابتدایی سال‌۱۴۰۳ بوده‌اند. شرکت‌های پتروشیمی و پالایشی در این مدت، ۱۷‌میلیون و ۲۶۸‌هزار‌تن کالا به ارزش ۷‌میلیارد و ۴۲۳‌میلیون دلار، صادر کرده‌اند که ۲۴.۵‌درصد از وزن و ۲۸.۸‌درصد از ارزش کل دلاری صادرات ایران را به خود اختصاص داده‌است. نکته اینکه هم حجم و هم ارزش صادرات این شرکت‌ها و صنایع نسبت به سال‌گذشته به ترتیب ۷.۷‌درصد و ۱۴.۹‌درصد رشد داشته‌است. سال‌گذشته حجم تجارت پتروپالایشی ایران ۱۶‌میلیون‌تن با سهم ۲۳.۶‌درصدی از کل و به ارزش ۶‌میلیارد و ۴۶۰‌میلیون دلار بوده؛ این افزایش تمرکز در صادرات کالای مشتقه نفتی به‌معنای وابستگی هرچه بیشتر بازار ارز کشور به این صنایع دارد و از طرفی با وجود تحریم‌های تجاری، این تمرکز، ریسک تجاری ایران را بالا می‌برد و بازار ارز کشور را با چالش مواجه می‌کند. با توجه به رکود در بازارهای جهانی، مشکلات طرف تقاضای اقتصاد جهانی و کاهش قیمت نفت می‌توان انتظار داشت در صورت عدم‌تنوع‌بخشی به صادرات کشور، تراز تجاری با کسری بیشتری برای پایان سال‌جاری و حتی سال‌آینده مواجه ‌شود.

قطعی برق و کاهش تولید صنعتی

سالی که گذشت تولید صنایع فلزی با بحران مواجه شد؛ این شرکت‌ها با وجود قطعی مکرر برق نتوانستند با حداکثر ظرفیت تولید کنند و حتی در بعضی موارد با تعطیلی همراه شدند. به‌نظر می‌رسد این بحران در پاییز و زمستان ادامه دارد و کسری گاز شبکه توزیع، مانند سال‌های گذشته گریبان فعالان این حوزه را می‌گیرد. در این مدت کاهش تولید، بر فروش و صادرات این صنایع اثر منفی گذاشت به شکلی که شرکت‌های معدنی و کارخانه‌های فلزی با صادرات ۲‌میلیارد و ۸۸‌میلیون دلاری، نسبت به سال‌گذشته با کاهش مواجه بودند. در بین ۱۰۰ شرکت اول صادرکننده، این شرکت‌ها در ۶ ماهه ابتدایی سال‌۱۴۰۳، به میزان ۴‌میلیون و ۵۶۶‌هزار‌تن کالا به ارزش حدودی ۲‌میلیارد دلار صادر کردند که ۶.۵‌درصد از کل صادرات به لحاظ مقدار و ۸.۱‌درصد از نظر ارزش دلاری کل را به خود اختصاص دادند. در مدت مشابه سال‌گذشته فعالان این بخش، ۴‌میلیون و ۵۰۴‌هزار‌تن کالا از کشور به مقاصد خود فرستاده‌‌‌‌‌‌اند که ارزش آن در حدود ۲‌میلیارد و ۳۶۵‌میلیون دلار بوده‌است. نکته اینکه ارزش صادرات شرکت‌های این حوزه در مقایسه با مدت مشابه سال‌گذشته، ۱۱.۷‌درصد کاهش داشته‌است که می‌توان نتیجه گرفت سهم فلزات از صادرات کشور کاهش‌یافته و در مقابل صنایع شیمیایی در این حوزه فعالیت بیشتری داشته‌‌‌‌‌‌اند. در ۶ ماهه ابتدایی سال‌گذشته سهم صنایع معدنی و کارخانه‌های فلزی از مقدار کل صادرات ایران، ۶.۶‌درصد و ارزش دلاری آن، ۹.۸‌درصد بوده که در سال‌جدید و مدت مشابه این سهم به ترتیب به ۶.۵ و ۸.۱‌درصد کاهش ‌یافته‌است.

فروش گاز طبیعی

در نیمه اول سال‌جاری مصرف گاز طبیعی به ۱۱۷‌میلیارد مترمکعب رسید‌ که پیش‌بینی می‌شود در ۶ماهه دوم سال‌این رقم به ۱۳۲‌میلیارد مترمکعب برسد؛ این در حالی است که ۵۴‌درصد گاز تولیدی به وسیله ۷۰۰شرکت بزرگ صنعتی مورد‌استفاده قرار می‌گیرد که کمبود ۲۵۰‌میلیون مترمکعبی گاز قطعا آنها را با مشکلاتی مانند استفاده از سوخت‌های جایگزین از جمله مازوت و حتی تعطیلی مواجه خواهد کرد. با توجه به کسری در شبکه مصرف خانگی، به‌نظر می‌رسد گاز صنایع در زمستان امسال نیز با قطعی همراه خواهد شد که  باید بررسی بیشتری درخصوص حالت بهینه فروش گاز انجام شود زیرا در گزارش گمرک، فروش هر کیلو گاز طبیعی به ازای هر کیلو ۳۵‌سنت ثبت شده‌است؛ درحالی‌که فروش گاز به صنایع داخلی تقریبا با قیمت ۱۰‌سنت انجام می‌شود. شرکت ملی گاز ایران در ۶ ماه ابتدایی سال‌۱۴۰۲، ۹‌میلیون و ۹۲۸‌هزار‌تن گاز به ارزش ۳‌میلیارد ۷۶۶‌میلیون دلار صادر‌کرده که ۱۴.۶‌درصد از کل مقدار صادرات و ۱۵.۶‌درصد از ارزش را به خود اختصاص‌داده بود ولی در مدت مشابه سال‌جاری مقدار صادرات به ۱۰‌میلیون و ۱۵۷‌هزار‌تن افزایش پیدا کرد،  اما ارزش محموله‌‌‌‌‌‌های گازی ایران با افت ۳.۵‌درصدی به ۳میلیارد و ۶۳۳‌میلیون دلار رسیده‌است. مجموع مقدار و ارزش صادرات پتروپالایشی‌‌‌‌‌‌ها، معادن و فلزات و گاز ایران در ۶ ماهه سال‌جاری، ۴۵‌درصد از کل حجم صادرات کشور و ۵۱‌درصد از ارزش کالای صادراتی ایران است.

https://vaghayesanat.ir/712844کپی شد!
7492