سمنان تشنهی ثروتآفرینی از “پساب”! آیا شعار سال در باتلاق بیآبی غرق میشود؟

وقایع صنعت – استان سمنان، یکی از خشکترین استانهای ایران، با چالش جدی کمآبی دستوپنجه نرم میکند. راهکارهای کوتاهمدت مانند لایروبی قنوات و راهکارهای میانمدت همچون طرحهای آبرسانی، تاثیر چندانی در رفع این بحران نداشتهاند و انتقال آب از حوزههای دیگر نیز به دلیل هزینههای هنگفت و دشواری اجرا، بعید به نظر میرسد. احداث تصفیهخانههای مدرن و بازیافت آب نهتنها چالش کمآبی صنایع را حل میکند، که با فروش آب بازیافتی به سودآوری پایدار میرسد، این طرح بهعنوان اولویت جذب سرمایهگذاری مطرح است. در این میان، استفاده از پساب تصفیهشده به عنوان راهکاری کوتاهمدت و با توجیه اقتصادی بالا مطرح شده است؛ رویکردی که میتواند هم به رفع نیاز آبی صنعت و کشاورزی کمک کند و هم فرصت سرمایهگذاری و سودآوری پایدار را ایجاد نماید.
طرحهای تصفیهخانه در سمنان، دامغان و شاهرود، با کندی پیشرفت همراه بوده و برخی از آنها سالها بلاتکلیف ماندهاند. این در حالی است که خشکسالی شدید امسال و کاهش ۴۰ درصدی بارندگی، مسئولان را به سمت جدیتر گرفتن موضوع بازچرخانی آب سوق داده است. استاندار سمنان با تاکید بر تدوین برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت برای تامین آب شهرستانها، به شرکتهای آب منطقهای و آبفا ماموریت داده است تا در این زمینه اقدام کنند. کارشناسان اقتصادی نیز بر مزایای اقتصادی و زیستمحیطی استفاده از پساب تاکید دارند و معتقدند هزینه تصفیه و بازچرخانی آب بسیار کمتر از انتقال آب از منابع دیگر است.
با وجود تاکید بر اهمیت بازچرخانی آب و ثروتآفرینی از پساب به عنوان راهکاری برای تحقق شعار سال مبنی بر «مهار تورم، رشد تولید»، نگرانیهایی در خصوص عملیاتی شدن این طرحها وجود دارد. سابقهی عدم اجرای طرحهای مشابه در استان و تاکید صرف بر برنامهریزی بدون اقدام عملی، باعث شده که بعضی از کارشناسان نسبت به تحقق این وعدهها در عمل تردید داشته باشند. سمنان در این شرایط بحرانی، نیازمند عزم جدی و اقدام فوری برای استفاده از پتانسیل “پساب” و جلوگیری از هدررفت فرصتهای اقتصادی و زیستمحیطی است.