نیشکر؛ محرک توسعه پایدار در خوزستان با اشتغال ۲۶ هزار نفری
وقایع صنعت – عبدعلی ناصری مدیرعامل توسعه نیشکر اظهار داشت: این صنعت به وضوح مصداق تحقق همزمان ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی توسعه پایدار است.
این مقام مسئول با اشاره به بُعد اجتماعی این طرح(اشتغالزایی گسترده و تامین معیشت) گفت: توسعه نیشکر برای هزاران نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده و معیشت آنها و خانوادههایشان را تامین کرده است که این موضوع نقش به سزایی در رونق اقتصادی و ثبات اجتماعی روستاها و مناطق پیرامونی داشته است.
مدیرعامل توسعه نیشکر با توجه به اهمیت زیستمحیطی توسعه نیشکر اظهار کرد: ما با ایجاد یک فضای سبز ۸۴ هزار هکتاری، سعی کردهایم محیط زیست را پاس بداریم؛ این عرصه وسیع سبز علاوه بر نقش خود در تولید، به بهبود شرایط اکولوژیک منطقه نیز کمک شایانی میکند.
ناصری بُعد اقتصادی این طرح پایدار را نیز قابل توجه توصیف دانست و گفت: این یک طرح کاملا پایدار است که تمامی منابع و چرخه اقتصادی آن در داخل کشور میچرخد و وابستگی به خارج ندارد.
وی با اشاره به خودکفایی در حوزه ماشینآلات ادامه داد: حتی ماشینآلات کشاورزی در صورت وارداتی بودن، مورد مهندسی معکوس قرار میگیرد و بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته، قرار است تولید این ماشینآلات را نیز در داخل کشور محقق کنیم.
این مقام مسئول در ادامه به چشمانداز شرکت که سهم ۴۰ درصدی در تامین شکر کشور دارد اشاره کرد و گفت: برنامهریزی شده که محصول تولیدی این شرکت، حدود ۴۰ درصد شکر مورد نیاز کشور را تامین کند و نقش مهمی در امنیت غذایی و خودکفایی ملی دارد.
مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی با بیان اینکه آلودگیهای کشاورزی جزو کمترین آلایندهها در دنیا و حتی ایران هستند گفت: کل بخش کشاورزی حدود ۱۰ درصد آلایندگی دارد و ۹۰ درصد آلودگی مربوط به منابع دیگر است.
وی پدیده وارونگی هوا را عامل اصلی آلودگی هوای منطقه دانست و ابراز امیدواری کرد که با شروع بارندگیها از اواسط آذرماه، این پدیده برطرف شود.
ناصری با اشاره به اینکه تا امروز حدود ۱۲ درصد از سطح زیر کشت، معادل هشت هزار هکتار برداشت شده است افزود: این برداشتها به صورت سبز انجام شده و برنامهریزی شده تا پیش از پایان سال برداشت به اتمام برسد.
مدیرعامل توسعه نیشکر و صنایع جانبی بیان کرد: برداشت نیشکر از اول آبان ماه در کشت و صنعت امام خمینی (ره) آغاز شد و به ترتیب سایر واحدها نیز وارد مدار برداشت شدند.
ناصری در خصوص مدیریت بقایای گیاهی نیز گفت: بقایای گیاهی در حال جمعآوری و انتقال از مزرعه است و برای بخشهای بدون امکان برداشت، با استفاده از کود اوره، این بقایا را وادار به پوسیدگی و تبدیل به کود آلی میکنیم که برای مزرعه مفید است و پس از عملیات خاکورزی با خاک مخلوط خواهد شد.
وی در پاسخ به شائبههای مطرح شده درباره نقش برداشت نیشکر در آلودگی هوا توضیح داد: سوزاندن بقایا، گاز CO۲ تولید میکند که برای انسان و جامعه مضر نیست و تنها ممکن است بر لایه ازون اثرگذار باشد.
ناصری ادامه داد: اگرچه ما این اقدام را انجام نمیدهیم، همسایگان کشاورز را نیز به رعایت کردن توصیه میکنیم تا شرایط برای زندگی مردم سخت نشود.
ناصری با اشاره به مشکل خشکسالی و خوابیدگی نیشکر در برخی سالها گفت: برای نیشکرهای خوابیده که حدود ۳۰ درصد محصول را تشکیل میدهند، دستگاههای جدیدی در حال مونتاژ در شرکت هپکو هستند تا این بخش را نیز به شکل سبز و با ماشینآلات برداشت کنیم.
وی افزود: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، ظرف ۲ یا سه سال آینده، کل برداشت نیشکر را به شکل سبز انجام میدهیم.